Molen De Drie Koornbloemen is de oudste van de molens in Schiedam. Het is de enige molen met een echt molenaarshuis. Vrijwillig molenaar Rens Franken, die met zijn echtgenote in het aan de molen verbonden molenaarshuis woont, zorgt er voor dat de molen vaak draait.
Vrijwillig molenaar Rens Franken over De Drie Koornbloemen:
"De Drie Koornbloemen heeft veel verschillende functies gehad, die sporen hebben achtergelaten. Deze zijn niet altijd te verklaren en dat maakt de molen mysterieus!"

Adres:
Molen De Drie Koornbloemen
Vellevest 5
3111 PR Schiedam
Telefoon 010 426 43 30

Molen De Drie Koornbloemen, gebouwd in 1770, is eigendom van 18 branders die samen 26 aandelen in de molen bezitten. De molenaarswoning is vermoedelijk in 1832 aan de molen gebouwd. Waarschijnlijk is de huidige zijgevel van het huis de belending van de vroegere Vlaardingerpoort. Men vermoedt dat de achtergevel op een oud stukje stadsmuur staat.

In het begin van de 19e eeuw wordt de molen gebruikt voor het zagen van mahoniehout en enkele jaren later voor het pellen van rijst. In 1857 wordt de maalbelasting opgeheven. Eigenaar Kouwenhoven besluit dan om opnieuw voor de bakkers te gaan malen. Latere generaties Kouwenhoven beginnen met het malen van erwten, maïs en bonen voor de verwerking tot veevoeder.

In 1938 wordt de molen gekocht door J.R. Sjoer en vervolgens opgeknapt. Sjoer heeft een steen- en tegelbedrijf en gebruikt de molen om stenen tot gruis te vermalen. Hij doet dit met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die de stenen verpulveren. In de jaren ’50 is er opnieuw een veevoeder- en graanbedrijf in de molen gevestigd.

De gemeente Schiedam koopt de molen in 1976. Na een flinke schoonmaakbeurt, uitgevoerd door de Schiedamse molenvrijwilligers, kan de restauratie beginnen. In 1999 wordt het molenaarshuis geheel gerestaureerd. Ook nu is restauratie noodzakelijk om de molen voor de toekomst te bewaren. Stichting De Schiedamse Molens is van plan om in de toekomst het vroegere pelwerk weer in de molen aan te brengen.